Hulp nodig? Bel +31 (0) 6-22457774
24/7 online bereikbaar
Levertijd binnen 1 - 2 werkdagen
Professioneel en eerlijk advies

Valbeveiliging sets

Valbeveiliging sets van Steiger & Ladderspecialist, voor werken op hoogte. Valbeveiliging middelen zijn essentieel bij werken op hoogte zoals werkzaamheden op een dak, steiger, constructiewerkzaamheden, onderhoud of bijvoorbeeld als valbescherming in een hoogwerker.

Bekijk onze ruime keus aan Steiger & Ladderspecialist valbeveiliging.

Loading...

Het assortiment valbeveiliging van Steiger & Ladderspecialist SAFETY biedt dé oplossing voor de gevaren bij werken op hoogte. Veiligheid, Comfort, Kwaliteit en Ergonomie van de valbescherming zijn prioriteit voor Steiger & Ladderspecialist SAFETY.

Levensduur valbeveiliging

De levensduur van Steiger & Ladderspecialist SAFETY-producten is 10 jaar voor alle producten met ten minste één textielcomponent en onbeperkt voor producten gemaakt van 100% metalen elementen.

Met als voorwaarde dat de verplichte periodieke onderzoeken door een bekwaam persoon ten minste elke 12 maanden worden uitgevoerd, vanaf de datum van eerste ingebruikname van het product.

Deze levensduur is onafhankelijk van de bewaartermijn, maar na een bewaartermijn van meer dan 5 jaar raden we aan om voor het eerste gebruik een periodiek onderzoek uit te voeren.

Kijk voor de originele beschrijving over de levensduur op Steiger & Ladderspecialist.

Valbeveiliging middelen vereist vanaf 2,5 meter

In Nederland is het gebruik van valbeveiliging middelen vereist vanaf 2,5 meter.  Men kan op 3 manieren valbescherming realiseren. De onderstaande volgorde van het beoordelen welke valbescherming gebruikt gaat worden, moet altijd aangehouden worden.

  • Bronbestrijding
    Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de gebruiker de gevarenzone niet betreedt.

  • Collectieve maatregelen
    Bijvoorbeeld hekken om de gevarenzone, (tijdelijke) dakrand beveiliging, kooien etc.

Collectieve maatregelen worden toegepast als bronbestrijding niet (voldoende) mogelijk is.

  • Individuele maatregelen
    Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor valbescherming ofwel valbeveiliging middelen.

Valbeveiliging middelen worden ingezet als een afdoende valbescherming niet met collectieve maatregelen kan worden bereikt, of wanneer de inzet van collectieve middelen riskanter is dan het toepassen van PBM.

De juiste valbeveiliging

Het kiezen van de juiste persoonlijke valbescherming is altijd afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Welke functie moeten de valbeveiliging middelen vervullen?
Hiervoor bestaan twee principiële functies:

  • Positionering
    De gebruiker beschermen door zodanig te positioneren dat deze niet kan vallen, positionering of een “fall restraint system” (retentie).
  • Valstopbeveiliging
    Beheersing van de val en de impact hiervan. Valbeveiliging of een “fall arrest system”.

Positionering

We spreken over werkpositionering wanneer valgevaar is uitgesloten door onze positie op de werkplek. (In vaktermen heet dit een fall restrain system of retentie). Hierdoor kan makkelijker, veiliger en efficiënter gewerkt worden. De onderdelen van dit systeem bestaan meestal uit een ankerpunt, een harnas en een positioneringslijn. De invloed van de lengte van de lijn is hierbij essentieel.

Valstopbeveiliging

De voornaamste functie bij valbeveiliging is de impact van een val op het menselijk lichaam onder de 6 kN te limiteren. De onderdelen van dit systeem bestaan uit een ankerpunt, een harnas en een valstopapparaat of vanglijn. Valstopbeveiligingen zijn er in verschillende uitvoeringen en modellen, zoals vanglijnen met geïntegreerde valdempers, automatische valstopapparaten, lijnklemmen met valdemper, etc.

Het valstopbeveiligingssysteem kan worden gecombineerd met een positionerings-systeem. Deze methode wordt veelal geadviseerd en toegepast bij werken op hoogte waarbij men de handen vrij moet houden voor de uit te voeren werkzaamheden. In deze situatie moet de gebruiker zijn uitgerust met een instelbare positioneringslijn in combinatie met een valstop systeem.

Button